Hoe lang kan je wijn bewaren?

Hoe lang kan je wijn bewaren?

Je hebt het weekend een fles wijn geopend, maar de fles is nog niet helemaal leeg. Je wilt de wijn wel graag bewaren. Na een paar dagen wil je nog even van een heerlijke glas wijn genieten. Je vraagt jezelf af of die overheerlijke wijn van het afgelopen weekend nog zuiver is. Herken je dit? Of stel jij het drinken van een glas wijn uit omdat je anders de fles niet op krijgt? In deze wijnblog krijg je antwoord op de vraag hoe lang je wijn kunt bewaren als de fles geopend is.

Wijn bewaren als de fles open is

Wijn is een natuurproduct en wordt minder op het moment dat het wordt blootgesteld aan zuurstof. Als stelregel kun je nemen dat wijn één tot twee dagen na opening van de fles nog gedronken kan worden. Een voorwaarde is dat je de fles wel goed afsluit met de originele kurk of schroefdop. Om de wijn zo lang mogelijk goed te houden, is het advies om de wijn koel te bewaren. Dit kan in een kelder of klimaatkast. Heb je dit niet? Bewaar de wijn, zowel wit als rood, dan in de koelkast. Bij het te warm bewaren zal de wijn eerder en sneller achteruit gaan en niet meer lekker smaken.

Wijn staand of liggend bewaren

Wij adviseren ook om de wijn altijd rechtop te bewaren. Wijn is erg gevoelig voor zuurstof. Als de wijn in contact komt met zuurstof verouderd de wijn sneller. Bij een liggend fles wijn is er een groter oppervlak dat in contact komt met zuurstof. Daarom adviseren wij om de fles altijd staand te bewaren. Een bijkomend voordeel is dat je de kans op lekkage in voorkomt.

Een uitzondering op het bewaren van wijnen zijn portwijnen. Deze kunnen namelijk veel langer bewaard worden als de fles geopend is. Hierover lees je meer in een aparte wijnblog.