De juiste serveertemperatuur voor wijn

De juiste serveertemperatuur voor wijn

Vaak horen we mensen zeggen dat ze witte wijn koud drinken en rode wijn op kamertemperatuur. Veel mensen in Nederland drinken witte wijnen te koud en rode wijnen te warm. Maar wat zijn dan de beste serveertemperaturen per type wijn en wat houdt kamertemperatuur precies in?

De serveertemperatuur is sterk afhankelijk van de wijn die je gaat drinken.  Serveer je een witte wijn te koud dan beïnvloed dit de geur en smaak door minder goed aanwezig te zijn. Bij een te warme rode wijn kan het aanwezige fruit bijna als gekookt overkomen en de alcohol als te branderig. Voor de juiste smaakbalans is een juiste temperatuur belangrijk.

In onderstaande tabel laten wij de meeste geschikte serveertemperaturen zien per type wijn.

Soort wijn Serveertemperatuur
Zoete-, eenvoudige witte-, rosé- en mousserende wijnen tussen   6 – 10 °C
Apéritief- en dessertwijnen tussen   8 – 10 °C
Jonge fruitige en lichte rode wijnen tussen 10 – 12 °C
Complexe, droge witte wijnen tussen 12 – 16 °C
Krachtige rode wijnen en port tussen 15 – 18 °C