Waarom smaakt de wijn op vakantie lekkerder?

Waarom smaakt de wijn op vakantie lekkerder?

Je bent op vakantie en ontdekte een of meerdere heerlijke wijnen. Je slaat een voorraad in van jouw favoriete wijn. Eenmaal thuis gekomen, wacht je op het moment om en fles open te trekken. En wat gebeurt er? De wijn lijkt toch anders te smaken dan op vakantie? Het is toch wel dezelfde wijn vraag je jezelf af. Hoe kan het dan dat het nu zo anders smaakt? Herken jij je in dit verhaal?

Als er tijdens het transport niets met de wijn is gebeurt kan het bijna niet anders dat de wijn geen andere smaak heeft. Toch zijn er wel verklaringen voor waarom dezelfde wijn minder lekker smaakt dan bijvoorbeeld in het buitenland. In deze blog geven wij antwoord op deze vragen.

Een belangrijke factor van de smaakbeleving is de temperatuur van de wijn. Probeer maar eens eenzelfde wijn op verschillende temperaturen te drinken. De uitkomsten hiervan kunnen heel verrassend zijn. De aroma’s in de wijnen kunnen totaal van elkaar verschillen bij de verschillende temperaturen. Het effect van de temperatuur wordt door veel mensen vaak onderschat. Ook de buitentemperatuur speelt een rol. Een glas wijn drinken in het zonnetje op het terras voelt vaak anders dan een wijn binnen terwijl het buiten regent.

Een tweede belangrijke factor is de wijn/spijs combinatie. Op vakantie worden de aardappels meestal verruild voor tapas, visgerechten, pasta of andere gerechten. Dit zorgt dan ook vaak voor een andere combinatie van eten en wijn. Het aanbod van de lokale wijnen past vaak ook bij de lokale gerechten. Eenmaal terug van vakantie verandert ons eetpatroon ook weer. Diezelfde wijn kan dan ook heel anders smaken in combinatie met ons eten. Daarnaast heeft het drinken van veel koffie ook invloed op de smaak van een wijn.

Als laatste telt de ambiance, sfeer en eigen stemming natuurlijk ook mee in de smaakbeleving. Wijn smaakt nou eenmaal lekkerder als je ontspannen bent, in goed gezelschap verkeerd en wanneer je in een heerlijk oord vertoeft.