Home / Wijnweetjes / De juiste serveertemperatuur voor wijn
De juiste serveertemperatuur voor wijn
By Harderw1jn2018oktober 15, 2018
Vaak horen we mensen zeggen dat ze witte wijn koud drinken en rode wijn op kamertemperatuur. Veel mensen in Nederland drinken witte wijnen te koud en rode wijnen te warm. Maar wat zijn dan de beste serveertemperaturen per type wijn en wat houdt kamertemperatuur precies in?
De serveertemperatuur is sterk afhankelijk van de wijn die je gaat drinken. Serveer je een witte wijn te koud dan beïnvloed dit de geur en smaak door minder goed aanwezig te zijn. Bij een te warme rode wijn kan het aanwezige fruit bijna als gekookt overkomen en de alcohol als te branderig. Voor de juiste smaakbalans is een juiste temperatuur belangrijk.
In onderstaande tabel laten wij de meeste geschikte serveertemperaturen zien per type wijn.
Soort wijn | Serveertemperatuur |
Zoete-, eenvoudige witte-, rosé- en mousserende wijnen | tussen 6 – 10 °C |
Apéritief- en dessertwijnen | tussen 8 – 10 °C |
Jonge fruitige en lichte rode wijnen | tussen 10 – 12 °C |
Complexe, droge witte wijnen | tussen 12 – 16 °C |
Krachtige rode wijnen en port | tussen 15 – 18 °C |
Previous articleWaarom smaakt de wijn op vakantie lekkerder?
Next articleHoe lang kan je wijn bewaren?